Kosken Tuike Osk.

Hanke on mukana auttamassa jo toisen osuuskunnan toiminnan käynnistämisessä alueelle. Kerkonkosken kyläkauppa jatkaa toimintaansa osuuskuntamuotoisena. Osuuskunnan perustamispaperit kirjoitettiin maaliskuun lopussa ja kauppa avasi ovensa vapun päivänä. Kauppa jatkaa toimintaansa samalla nimellä kuin ennenkin eli Kosken Puotipiikana. Avajaispäivä oli varsin vilkas ja päivän aikana kävijöitä oli parisen sataa henkeä.

Kauppa on auki toukokuussa maanantaista perjantaihin klo.10-17 ja lauantaisin klo.10-15. Kesäaukioloajat astuvat voimaan kesäkuun alussa, jolloin kaupan aukioloajat pitenevät ja kauppa on auki myös sunnuntaisin.

Osuuskunnan perustaneet Eeva Huttunen ja Tuija Jäntti päätyivät osuuskuntaa yritysmuotona, koska sen aloituskustannukset ovat osakeyhtiötä pienempiä. He kokivat osuuskunnan myös joustavammaksi yritysmuodoksi. Kuka tietää vaikka Kosken Tuike Osuuskunnasta muodostuisi muidenkin palveluiden tarjoaja Kerkonkosken kylälle? 🙂

Osuuskunnan opintomatka Ruotsiin

Työtä Osuuskunnasta -hankkeessa järjestettiin opintomatka Ruotsiin maaliskuussa. Opintomatkan tavoitteena oli tutustua osuustoimintaan Ruotsissa ja saada uusia ideoita osuustoimintaan Suomessa ja erityisesti Rautalampi-Suonenjoki -akselilla. Opintomatkalle osallistuivat hankkeen ohjaaja Hanne Seppälä, hankkeen aikana perustetun Pirtsakki Osuuskunnan jäsenistä seitsemän henkilöä sekä Idekoop Osuuskunnan toimitusjohtaja Jarmo Hänninen.

Matkan aikana ryhmä vieraili yhdessä osuuskunnassa Suomen puolella, kolmessa erilaisessa osuuskunnassa Ruotsin puolella sekä tutustui Ruotsin osuustoiminnan neuvonta- ja kehittämisorganisaatioon. Vierailujen aikana matkalla mukana olleiden osuuskuntalaisten tehtävänä oli tarkkailla asioita neljästä eri näkökulmasta, joita olivat asiakkaan näkökulma, työntekijän näkökulma, verkostojen hyödyntäminen sekä liiketoiminnan kannattavuus. Monipuolisten vierailukohteiden myötä ryhmälle muodostui laaja käsitys osuustoiminnasta Ruotsissa sekä osuustoiminnan eroista Suomen ja Ruotsin välillä.

Pirtsakki Osuuskunnan jäsenistä noin puolet olivat mukana opintomatkalla. Opintomatkan oppeja käytiin jälkikäteen läpi yhdessä osuuskunnan viikoittain järjestettävissä yhteisissä kokouksissa, treeneissä. Treeneissä tietoa jaettiin myös niille, ketkä eivät olleet mukana opintomatkalla ja mietittiin sitä, kuinka matkan oppeja viedään käytäntöön.

Opintomatka kokonaisuudessaan oli onnistunut. Vierailut ja yhdessä vietetty aika antoivat uusia ideoita, kuinka Pirtsakin toimintaa lähdetään kehittämään. Esille nousivat erityisesti työntekijöiden kouluttautumisesta huolehtiminen, yhdessä tekemisen hauskuus ja asiakaspalveluun panostaminen sekä osuuskunnan ja kuntien välisen yhteistyön kehittäminen.

Ruotsin opintomatkasta oli juttua myös Rautalampilehdessä 3/2017.

Etsimme uutta projektipäällikköä

Entisen projektipäällikön saatua vakituisen työpaikan muualta, etsimme nyt uutta projektipäällikköä hankkeeseen.

Projektipäällikkö vastaa hankkeen hallinnosta, taloudesta, tiedottamisesta sekä seurantaryhmätyöskentelystä. Projektipäällikkö toimii ohjaajan työparina ja monet asiat, kuten suunnittelu, hoidetaan pääosin työparintyöskentelynä.  Tehtävä on määräaikainen hankkeen loppuun (28.2.2018) saakka. Lisätietoja ja hakuohjeet: www.mol.fi.

Mikäli sinulla on tietoa ja kokemusta osuuskunnista ja haluat tehdä töitä hyvässä porukassa, voit olla etsimämme henkilö. Toivottavasti saamme paljon hakemuksia! 🙂

Rautalampi ja Suonenjoki tukevat Pirtsakki Osuuskunnan toimintaa

Rautalammin kunta ja Suonenjoen kaupunki ovat lähteneet mukaan tukemaan Pirtsakki Osuuskunnan toimintaa maksamalla 2000€ kannatusjäsenyysmaksun.

Pirtsakki Osuuskunnan kannatusjäseneksi voivat hakea sekä yritykset että yksityiset henkilöt. Kannatusjäsenyydestä voi tiedustella lisää Pirtsakin jäseniltä taikka hankkeen työntekijöiltä.

Aiheesta on kirjoitettu Rautalammin kunnan nettisivuilla sekä Sisä-Savon lehdessä.

Osuuskunta on nyt täällä!

Syksyn ja talven mittaan olemme kasanneet yhteen porukkaa, joka on kiinnostunut osuuskuntatoiminnasta. Syyt ovat erilaisia ja elämäntilanteet erilaisia, mutta tunnelma porukan kesken on hyvä ja asioita ollaan viety eteenpäin yhdessä tekemällä hymyssä suin.

Loppusyksyn ja talven aikana perustajajäsenet ovat osallistuneet Hännisen Jarmon vetämään osuuskuntakoulutukseen, joka tähtää osuuskunnan perustamiseen. Koulutusten lisäksi porukka on tavannut osuuskuntatreeneissä, joissa asioita ollaan mietitty ja työstetty yhdessä konkreettiselle tasolle. Jarmon vetämä koulutus on täyttänyt odotukset, sillä torstaina 12.1.2017 pidettiin osuuskunnan perustamiskokous Suonenjoella.

osuuskunta
Osuuskunnan perustajaporukka. Takaa vasemmalta: Päivi Jalkanen, Juha Kaipainen, Kirsi Savinoff, Antero Jetsu. Keskellä vasemmalta: Seija Korhonen, Johanna Tapaninen. Edessä vasemmalta: Päivi Eklund, Hannele Pirinen ja Pirjo Kekkonen. Kuvasta puuttuu Riitta Oksanen.

Osuuskunnan perustajina on kymmenen oman alansa ammattilaista neljältä paikkakunnalta. Jokainen perustajajäsen esitellään täällä hankkeen blogissa vuorollaan. Johannan ajatuksia osuuskunnasta on jo luettavissa täältä.

kippis
Perustamiskokouksen päättymistä juhlittiin yhdessä osuuskunnan perustajajäsenten ja hankkeen työntekijöiden kanssa kuplivan juoman merkeissä

Osuuskuntakoulutus jatkui perustamisen jälkeen vielä liikeidean kirkastamisen, tuotteistamisen ja liiketoimintasuunnitelman teemoin. Osuuskuntakoulutuksen loppumisen jälkeen jatkuvat viikoittain pidetyt treenit, osuuskunnan omat tapaamiset, ja osuuskuntalaisilla on mahdollisuus osallistua hankkeen järjestämään yrittäjyysvalmennukseen. Lisäksi hanke järjestää vierailuja toimiviin osuuskuntiin.

Osuuskunnan tavoitteena on kasvaa ja niinpä osuuskunta on avoin uusille jäsenille.

Eli vaikka osuuskunta on jo perustettu, niin mukaan pääsee vielä! 🙂 Mikäli olet kiinnostunut, voit olla yhteyksissä joko osuuskunnan perustajajäseniin taikka hankkeen työntekijöihin.

Vieraskynä: ”Odotan tulevaisuudelta, että saan tehdä sitä työtä missä minulla on tietämystä ja kokemusta”

Johanna Tapaninen

Olen tällä hetkellä määräaikaisessa työsuhteessa. Olen tietoinen, että määräaikainen työsuhde on loppumassa tammikuun 31. päivä eikä työsuhteen jatkamista ole luvassa. Kiinnitin huomiota Työtä Osuuskunnasta -hankkeen infotilaisuuteen, päätin mennä infotilaisuuteen kirjaston kerhotilaan. Infotilaisuus teki minuun vaikutuksen ja pää oli täynnä kysymyksiä ja asioita.

20161222_132914

Hanne Seppälä laittoi pian sähköpostitse viestiä kysyen tuntemuksista osuuskunnasta. Laitoin hänelle takaisin viestiä, että otan yhteyttä, kun työsuhteeni on päättynyt. Lähdin kuitenkin mukaan Rautalammille jo ensimmäiselle osuuskuntatreffeille, siellä nykäsin Hannea hihasta ja sovin henkilökohtaisen ajan työpaikalleni ennen työsuhteen päättymistä.

Haastattelupäivänä oli mukana Hannen lisäksi Irmeli Luukkonen. Olin varautunut haastatteluun antamalla ansioluetteloni. Kerroin kiinnostukseni kohteesta, joka on kuulovammaiset asiakkaat ja hoitotyö yleensäkin. Olen liittymässä osuuskunnan perustajajäseneksi ja työskentelemään osuuskunnassa.

Uskon vakaasti, että Osuuskunta lähtee käyntiin ja pärjää. Odotan tulevaisuudelta, että saan tehdä sitä työtä missä minulla on tietämystä ja kokemusta: kuulolaitehuoltotyö ja asiakkaiden kohtaaminen.

Johanna

20161222_150954

Vieraskynä: ”Osuuskunnan polkujen kautta askellan työhön”

Sinikka Saavalainen

Elokuun 2016 perjantai 12. päivä, vapaapäivä. Aurinkoiselta aamun sään suhteen näyttää. Kotiaskareet mielessä ikkunoitten pesu. Siinä siivouspyyhe ikkunanpintaa pyyhki. Päässäni alkoi tikittää tulevaisuuden kello! Tikitys voimistui, siivousliina pyörähteli yhtä ja samaa kohtaa. Ajatuksissani pyörii minä ja tulevaisuus työhön toiminnassa ikkunanpesu. Työsopimus tämän hetkisessä työssäni päättyy 21.8.2016.

Entäs sitten?

Otinpa ja aukaisin koneen internetin maailmaan ihan kesken ikkunan pesun. Etsin yhteistiedot elinkeinoasiamiehen Olli Kokander. Hänelle soitin, jätin viestin vastaajaan.

Ikkunanpesu jatkui – taisi jo kumminkin olla toinen ikkunan pinta kyseessä. Mutta ajatus vain tikitti. Taas koneelle etsien yhteistiedot Valvira ja Verohallinto. Yllätys yllätys, linjoilla ruuhkaa. Minulla vapaapäivä, ei kiirettä. Lopulta toistuvien yritysten jälkeen avautuu kuuloyhteys, siinä kysymykset sai vastauksia ja lisää ajattelemista.

Puhelin soi. Elinkeinoasiamies, näyttö näyttää. Siinä hänen kanssa keskustelin, kerroin haaveestani, toiveistani, tulevaisuudesta minä ja työ. Sovittiin keskusteluaika. Tämä vapaapäivä oli työntäyteinen päivä. Nyt tuli ikkunanpesussa ennätys: neljän huoneen ikkunat pesty ajassa klo 9:00-16:30! No, tämä oli erilainen päivä kokonaisuutenaan.

Elinkeinoasiamiehelle 24.8.2016 klo 13.00. Päivä oli lämmin ja kaunis sään suhteen. Minun mieli hyvin luottavainen ja varma, askeleeni oli hyvin vakaat ja kevyet. Mukaani otin kansion, jossa nippu suunnitelmia. Siinä keskustellessamme kerroin, miksi istun nyt tässä; näytin ruutupaperille tehdyt versioni. Hänen niitä lukiessaan minulla ajatus ”olisi kai tuolla elinkeinoasiamiehellä tärkeimpiäkin asioita hoidettavana, kuin minun tulevaisuus”. No jämäkästi painoin istumistani. Hän kohotti katseensa. Sinikka sinä oikeasti haluat ”tehdä työtä tällä saralla”. Samaten hän totesi: olet tosissasi ja hyvin pohtien ja suunnitelmaakin laatinut. Sanoin, tätä minä haluan ja nyt on se aika ja hetki. Mitään en häviä, nyt minun on toimittava.

Elinkeinoasiamies kertoi heillä olleen palaverin kyseisenä aamuna. Työtä Osuuskunnasta -hankkeen perustamisen tiimoilta. Samalla hän lyhyesti kertoi ja kysyi saisiko hän antaa minun tiedot Osuuskuntahankkeen yhdyshenkilöille. Lupasin.

Pitäen kiinni hetkistä, sillä päivät kulkevat mukanamme

Taisi mennä muutama päivä. Osuuskunta-hankkeesta soittaa Hanne Seppälä. Siinä kerroin asioita ja tuntemuksia, miksi nyt me keskustelemme. Sovimme ajan keskusteluun Työtä osuuskunnasta -hankkeen toimistoon tiistaikse 06.09.2016 klo 14:30. Työtä osuuskunnasta -hankkeen projektipäällikkö Irmeli Luukkonen ja ohjaaja Hanne Seppälä ja minä. Siinä kerroin, kuka olen ja miksi olen nyt tässä teidän kanssa. Taas otin kansioni, jossa ruutupaperille tehdyt suunnitelmat.

Keskusteltiin. He kertoivat Osuuskunnasta ja minä omista suunnitelmistani.Sillä istumalla minä sanoin: minä tulen osuuskuntaan, otatteko minut?!!

Tästä päivästä ajatuksissani aloin suunnitelmaa laatimaan – askeltamaan askeleita pitkospuita pitkin Osuuskuntaan ja sen kautta tekemään työtä. Osuuskunta ja minä olemme ”tiimi”. Eihän ole vielä sopimuksia allekirjoitettu. Mutta työtä ajatusteni ja suunnitelmien kanssa olen allekirjoitellut.

Osuuskunta-hankkeen infotilaisuuksissa kolmessa olen läsnä ollut. Askeleeni vain varmistuu kulkemaan osuuskuntaan. Tietoa infoista tullut kysymysten ja vastauksien kautta.

osk-sydamet

Osuuskunnan ”treffejä” viikoittain, jossa pohditaan työtä, mitä kukin haluaa tarjota, mitä kenelläkin osaamisia ja taitoja yllä. Kenestä tulee osuuskunnan jäsen / ja millä muodolla; onko jäsen vai jäsentyöntekijä. Treffeillä saadaan tietoa Irmeliltä ja Hannelta, sekä meiltä aikovilta tai tulevilta osuuskunnan jäseniltä. Joillakin on tavoitelmat ja suunnitelmat varmoina, joillakin vielä pohdittavana.

Osuuskunnan hanke-infot ja ”treffit” sekä tulevat koulutukset luovat ja antavat lisää varmuutta minulle. Kulkien vakaasti Projektiini Osuuskunta! Askeleeni varmistuu ja pitkospuut vahvistuu. Niitä pitkin on hyvä lähteä tekemään työtä.

Sinikka

sinikka

Ekat osuuskuntatreffit 4.10. Hyvä Hyvä!!

Syyskuulla järjestettiin neljä infotilaisuutta, joihin osallistui n. 40 osuustoiminnasta kiinnostunutta henkilöä. Mukana oli tulevia osuuskuntalaisia, yrittäjiä, TE-palvelujen edustajia, kunnan palvelujen edustajia ja yhdistysihmisiä. Siitä oli hyvä edetä.

Tiistaina 4.10. 2016 järjestettiin ensimmäiset ”osuuskuntatreffit”, mukana oli porukkaa Suonenjoelta ja Rautalammilta.  Osuuskuntatreffien tavoitteena on osuuskunnan tulevien jäsenten (tai jäsenyyttä harkitsevien) keskinäinen tutustuminen, ja yhdessä tekemisen ja oppimisen eteenpäin vienti.  Treffeillä pohdittiin ryhmissä, mitä osaamista ja ideoita osuuskunnan toimintaan meillä jo on, mihin tarvitaan lisää koulutusta?

20161004_151333

Tärkeänä ideana koko hankkeessa on, että osallistujien lähtökohdista edetään: kuullaan tarpeita myös koulutuksien sisältöön ja ajankohtiin. Kun asiat alkaa olla mallillaan ja osallistujat niin päättävät, osuuskunta perustetaan.

Mukaan ehtii vielä, sillä osuuskuntatreffejä järjestetään vielä syksyn mittaan. Treffeille tulo ei vielä sido mihinkään, mutta on kuitenkin askel osuuskuntaa kohti. Laittakaa sähköpostia tai soittakaa joko Hannelle tai minulle, niin sovitaan oma palaveriaika ja tuumitaan jatkot!

Syysterveisin, Irmeli

Yhteystiedot

Irmeli Luukkonen irmeli.luukkonen@rautalampi.fi  040 1801402

Hanne Seppälä hanne.seppala@rautalampi.fi 040 183 5511

Osuuskunta-infot tulossa!

Ilmojen puolesta aletaan olla jo syksyn puolella, ja Rautalammin Pestuumarkkinatkin on ihan ovella. Pestuiden jälkeen järjestetään neljä infotilaisuutta, kaksi molemmissa kunnissa. Tule kuulolle ja osallistumaan. Tullaan tutuiksi, kerrotaan perustietoa osuuskunnista, jutellaan sekä hankkeen että osallistujien kannalta tavoitteista, tarpeista ja aikatauluista.

Mitä se osuuskuntayrittäminen on? Oliskohan oma idea sopiva osuuskuntaan? Mitenkähän tähän pääsisi mukaan? Maksaakohan se? Kuulemma kouluttavat, mitähän siellä on ohjelmassa? Entäs kun meidän tytön pianotunnit on aina tiistaisin, jos ne koulutukset on just silloin?

Neljä saman sisältöistä tunnin infoa järjestetään seuraavasti:logo2

Rautalammilla kirjaston kivijalassa
torstaina 22.9.2016 klo.18-19
keskiviikkona 28.9.2016 klo.12-13

Suonenjoella kirjasto kokoustilassa
keskiviikkona 21.9.2016 klo.12-13
torstaina 29.9.2016 klo.18-19

Infot ovat kaikille avoimia. Tule mukaan jos mietit osuuskuntaan mukaan tulemista, haluaisit ostaa palveluja osuuskunnalta tai jos aihe kiinnostaa muuten vaan.

Infotilaisuuksissa voit jututtaa hankkeen työntekijöitä ja toisia asiasta kiinnostuneita. Myöhemmin syksyllä järjestetään kaikille avoimia koulutuksia osuuskuntatoiminnasta. Näistäkin kerromme infotilaisuudessa lisää.

Tule mukaan ja tuo kaverikin!

T. Irmeli & Hanne